Virka mera

Virka mera

Virkat - en podcast har bytt hemvist och finns nu på virkatenpodcast.wordpress.com.

Virkat

För att virka krävs tålamod, virknål och garn men vill man dessutom skapa en podd där man delar med sig av hur man gör så krävs också elektricitet. Med elektriker i Örebro får du snabb hjälp om något går fel - med elen alltså, inte virkningen. 

En modern textilteknik

Människan har använt olika former av textilteknik i årtusenden och bland dessa är virkning en nykomling. Man har länge ansett att de första virkade objekten härstammade från sent 1700-tal, men nyligen har det gjorts fynd från sent 1600-tal, men man bedömer att virkningskonsten bara har några få århundraden på nacken i vilket fall som helst.

Virkningstekniken var särskilt populär under mitten av 1800-talet och man använde främst bomullstråd för att med virknålar skapa hemtextil som dukar och gardiner. När man virkade kläder och accessoarer så föredrog den som hade råd silke. I Sverige utgavs den första virkbokan år 1844, den hette Nya mönster till spetsstickning och spetsvirkning och med den startade en våg av dylika böcker och tidningar.

Hur virkar man?

För att virka behövs en särskild virknål som har en krok längst ut på spetsen. Man använder bara en nål när man virkar, till skillnad från när man stickar då man använder två. Med virknålen skapar man öglor och maskor i olika mönster och dessa finns i nära nog oräkneliga varianter. Vanliga maskor är luftmaska, smygmaska, stolpe och fast maska. 

Tekniker

Precis som att det finns olika maskor inom virkning så finns det också flera olika, populära tekniker där mormorsruta och amigurumi är klassiska sådana. 

Virkning ansågs i vissa kretsar vara den lates variant på knyppling och sågs ner på. Idag är det givetvis inte alls så utan virkning engagerar miljontals hantverkare världen över. Det finns inga gränser för vad man kan skapa med lite tråd och en virknål, så länge man har lite tid att dedikera. 

Här är en bra startpunkt för dig som vill börja virka.